A radiátor karbantartása

Radiátor a háznál

Pláne, ha albérletről albérletre költözünk, általában nem úgy gondolunk a radiátor készülékekre, mint valami, aminek a karbantartásával törődni kéne. Hiszen ott van, vasból, időtálló kemény, nehéz, épphogy olykor megszólal, az év felében meg nem is üzemel. Ugyan mi dolgunk is lenne vele? A helyzet azonban nem ennyire fekete fehér és egyszerű. A készülékekre számos veszély leselkedik annak dacára, hogy a legtöbbjük igen masszív és normális körülmények között nincs kifejezett terhelésnek kitéve. Viszont sok háztartásban nincsenek tisztában egy egy radiátor jellemzőivel, hogy hogyan is fűt a készülék és ezért igencsak nehézkes a kihasználásuk is. Hányszor találkoznak szakemberek olyan esetekkel, ahol a rossz felhasználás miatt panaszkodik valaki arra, hogy a készülék nem fűt rendesen. Rosszabb esetben már meg is veszik a cserét, mielőtt valaki felvilágosítaná őket, hogyan kéne nem lekorlátozni a hőleadást. Hosszú élettartamért és mefelelő kihasználtságért tehát a következőket ajánljuk!

A radiátor légtelenítése

Évente egyszer érdemes megvizsgálni az otthonunk összes radiátor készülékét. Ez cseppet sem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Alapból arra vagyunk kíváncsiak, nem került-e levegő a rendszerbe. A csövekben ugyanis a megtermelt hőt víz szállítja a fűtőtestekbe. Ha ebbe a vízbe valahol levegő kerül, akkor ott az egyenletes hőátadás megszakad. A levegő nem közvetíti olyan jól a hőt, úgyhogy ott fogunk állni, hogy a berendezés egyik fele meleg, a másik meg hideg.

A vizsgálat módja tehát az, hogy egyesével végigtapogatjuk az összeset, alul felül – a levegő általában fent reked meg. Ha a radiátor felül hideg, alul meleg, ott valami bibi van. Viszont jó hír, hogy nem nehéz ezen segíteni. Szükségünk lesz hozzá egy rongyra, kis edényre, illetve egy bármilyen barkácsboltban kapható szelepkulcsra.

A légtelenítéshez először keressük meg a szelepet, ez általában felül található a kimenő csonkkal egy oldalon. Ha megvan, helyezzük be a szelepet, tartsuk alá az edényt – ki fogunk folyatni némi vizet míg a levegőt is ki nem engedtük. Akkor fordítsuk el a kulcsot és engedjük a vizet folyni. Akkor sikerült „elcsípnünk” a buborékot, ha sziszegő hangon próbál kitörni a szelepen a levegő. Amikor ez elmúlt és már csak az egyenletesen csobogó fűtővíz távozik, elzárhatjuk a szelepet, nincs a radiátor belsejében több levegő. A rongy pedig azért kell, hogy a kifröccsent, kispriccelt vizet felitassuk. Fontos a készüléket szárazra törölni, nehogy pont miattunk induljon be egy esetleges rozsdásodás.

A radiátor hatékonysága

Annak érdekében, hogy azt kapjuk a pénzünkért, amit vártunk, néhány dologra nem árt odafigyelni. Ezek egyike sem igazán igényel pénzkiadást, egyszerűen csak a józan paraszti ész, amivel óvhatjuk a https://www.ventil.hu/radiator/ radiátor élettartamát, vagy éppen rásegíthetünk némileg a fűtésre.

  • Ne takard le!

Ez egy sokat hangoztatott szabály, mégis újra és újra belefut az ember olyan helyzetekbe, berendezésekbe, ahol akár egy teljes kanapét, ne adj Isten egy TV-t sikerült rátolni a fűtőtestre. A radiátor hőleadási teljesítménye attól függ, mekkora felületen tud távozni belőle a meleg. Nem véletlen, hogy olyan hajlított, harmonikált formája meg sok rácsa van egy egy készüléknek. Ha ezt a szép felületet leredukáljuk csak a „tetejére”, akkor nem sokat fogunk látni abból a hőből. Ugyanez a helyzet akkor, a zoknikat szárítunk rajta, vagy ott a cicánk kedvenc fekhelye. Persze, ha alkalmanként egy egy órára letakarjuk, még nem dől össze a világ, de ha folyton ott egy takaró Cirmikének, akkor ne csodálkozzunk.

  • Hővisszaverő fólia

Amivel nagyban segíthetjük a radiátor hatékonyságát azok az úgynevezett hővisszaverő fóliák. Mivel a készülék a falon található, bizonyos mértékig a kinti hőmérséklettől hűtött falunkat fűti. Minek? Ha a falra mögötte ilyen fóliát szerelünk, az arra áramló hő nagy része „visszaverődik” és az otthont fogja melegíteni inkább.

  • Szigetelés

Ez valahol a világ legegyértelműbb dolga, a gyakorlatban mégis sok esetben hiányzik. A rossz nyílászárók ezer kis rést hagynak, ahol szökhet a hő, amit a radiátor megtermelt. Ugyanígy igaz, hogy a ház szigetelésének minősége – főként megléte, nem léte – nagyban hozzájárul, hogy milyen mértékben fűtjük az utcát és milyen mértékben az otthonunkat. Erre rásegíthetünk egy teljesen hétköznapi módszerrel is. Ahogy nyaranta szokás a Nap melege ellen nappal lehúzni a redőnyt, úgy télen az este hidege ellen húzhatjuk le. Ugyanígy működik sötétítő függönnyel is a dolog.

A radiátor tisztítása

Ez nem csak azért lényeges, hogy a radiátor vállalhatóan nézzen ki. Persze ha nekünk ez a motivációnk, soha rosszabbat, de alapvetően fél évente egyszer bőven elegendő kicsit jobban megtisztítani a készülékeket. Korábban beszéltünk róla, hogy a hőleadó felület nagysága közvetlen összefüggésben áll a készülék hatékonyságával. Ezt pedig a vastag porréteg ugyanúgy „leárnyékolja”, mintha betakartuk volna egy fóliával. Ha már fekete, ráégett porréteg fedi a radiátor falát, biztosak lehetünk benne, hogy az a szegény készülék ennél többre is képes lenne. A tisztítás egyetlen aranyszabálya pedig, hogy jól szárazra kell törölni utána – ismét a rozsda elkerülése végett.