Mit várok el egy kisállat portál oldalától?

A kisállat portál gyakran szembejön

Szerintem sokunkhoz hasonlóan én is napi nyolc órában egy irodában húzom az igát. Olykor van home office, de csak havi egy-két alkalom engedélyezett így leggyakrabban emberek között egy nyílt irodában ülök és különböző ügyfélkéréseket válaszolok meg. Szeretek segíteni az embereknek, nem is bánom a munkát, de azért meg kell valljuk, néha nagyon monoton folyton csak ugyanazt a feladatot végezni, ugyanazokat a kérdéseket megválaszolni nap nap után. Ilyenkor jól jön, ha néha öt tíz perc erejéig az ember valami mást csinál. Feláll, kimegy egy kávéért, beszélget egy picit a kollegájával a hétvégéről. Sokszor ilyenkor elkalandozunk a neten, és én a facebook mellett szeretek kisállat portál oldalakat bújni.

Van kutyám, macskám, és mindegyiküket nagyon szeretem, az embernek mégis az az érzése, hogy mindig lehetne még egy állata. Mindig van még egy, amelyiket olyan jó lenne hazavinni. Persze az ész határt szab, de ettől függetlenül szeretem látni, ahogy más állatok otthont találnak vagy egyszerűen csak látom, hogy mit csinálnak, más kutyája is zakkant. Azt meg senkinek nem kell magyarázni, hogy a kutyás, cicás képek mennyire fel tudják vidítani az embert. Arra meg pláne szükség van egy egy feszült telefon után. Úgyhogy a kisállat portál tökéletesen alkalmas rá, hogy mosolyt csaljon az arcomra és helyre rakja a vérnyomásom a nap közepén.

Kisállat portál dilemma: macska vs kutya?

A legtöbb kisállat portál a macskákra, kutyákra koncentrál, hiszen az állattartók 90%-ának kutyája vagy macskája van. Szerintem a két tábor közti nagy ellenségeskedés igazából koholt hülyeség. Persze, biztosan van egy-két megrögzött élharcos, aki szerint csak a macska vagy csak a kutya érdemes rá, hogy szeressük, de alapjában véve én nem látok nagy ellentétet a két tábor között. A honlapok sem feltétlenül uszítják egymás ellen őket, de nagyon ritka, hogy egyikre vagy másikra szakosodnának. És én pont ebben látom igazoltnak, hogy nincs is nagy ellentét. Sokkal többen vagyunk, aki egy kisállat portál bármilyen cikkét elolvassa, mert ugyanúgy felvidítja a kutya vagy macska, mint akik átugrunk mindent, ami cica, mert mi kutyások vagyunk.

Az mondjuk ritka, ha ugyanabban a cikkben szerepel mindkét faj, de ez nagyon egyszerűen megmagyarázható: a legtöbb téma faj specifikus. Most hogy írjon az ember a rágásról, vagy a legjobb almokról úgy hogy mindkettőre vonatkozzon? Még az etetési szokások is különbözőek. Úgyhogy a legtöbb kisállat portál inkább tesz ki cikket külön erről és külön arról, könnyebb is megtalálni, amit az ember keres így.

Kedvenc kisállat portál témáim

Jó, elismerem, a legolvasottabbak – és meló közben én is ezekkel szoktam relaxálni – a cuki kölyök képek, vagy a vicces videók. Ezeket könnyű feldolgozni, nem kell nagyon elmélyülni bennük. Szóval kis befektetés, kellemes élmény. Ha a kisállat portál honlapján nem is, a közösségi oldalaikon biztos hemzsegnek a posztok a kutya fail, macska cukiskodás és egyéb videóktól. Én leginkább az összeállításokat szeretem, ahol biztos lehetek benne, hogy én most tíz percen keresztül röhögök majd a jégen megcsúszó macskákon vagy ilyesmi.

Persze nagy arányban tesznek ki a kisállat portál hírekbe állatmenhely felhívásokat is. Ezek afféle közhasznú információk: hol és kiket lehet örökbe fogadni, esetleg talált kutyákról hír, hátha eljut a gazdájához. Szeretem látni, ha egy kutya megkerül, a gazdik olyan hálás köszönőposztokat tudnak írni. De az is visszaadja a hitemet az emberiségben, amikor azt mutatják egy egy menhelyből örökbe fogadott kutyus milyen állapotban volt, mikor bekerült, milyenben, amikor örökbe fogadták és most hogyan él, játszik.

Ha nem munkahelyről keresek, akkor viszont általában valami céllal teszem, és ilyenkor jön jól a kisállat portál hírfolyam, vagy aktualitások része. Emlékeztetnek rá, hogy jön a kullancsszezon, be kéne oltani a jószágokat, vagy éppen mindjárt itt a Szilveszter és petárdázni fognak, mint állat. Na és persze a kisállat portál tele van olyan blogtartalmakkal, amik segítenek az állattartásban. Hogyan, mivel etessem, hol van kutyajátszótér, mit tegyek, ha utaznom kell a kutyámmal, macskámmal? Az ilyesmi kifejezetten hasznos és a legjobb, hogy pontokba szedve ott van, nekem nem kell keresgélnem, törnöm a fejem.

Amitől a kisállat portál egyedi lesz

Ezt elég nehéz elérni, de nekem a dizájn például sokat nyom a latban. Van már elég ideje internet ahhoz, hogy küllem alapján meg tudja az ember saccolni, melyik kisállat portál melyik évtizedben újult meg utoljára. Sőt, a régiek általában megfeledkeznek erről, csak szép lassan elvesztik az olvasóikat és maguk se tudják, miért. Tartalomban nem nagyon lehet újat mutatni, mindenki ír hasznosat, cukit, meghökkentőt, meghatót, de nem mindegy, mindez, hogyan néz ki.

A másik, ami sokat jelent, ha a kisállat portál közössége aktív. Ha beírsz egy fórumra és a fű se nő, nem teszed többet, pedig lehet, hogy fontos kérdésed volt. Persze ma már inkább a facebookon keresgél az ember, semmint netes fórumokon, de azért az még mindig fontos, hogy a követő bázis ne csak passzívan olvasgasson, hanem tudassa, hogy ő van, él és virul!