Mitől kültéri a kültéri lámpa?

A kültéri lámpa alapfeltételei

A beltéri lámpával ellentétben a kültéri lámpa szigorúbb előírásoknak kell, hogy megfeleljen. Hogy melyik lámpa alkalmas kültéri használatra, azt az IP-védettsége határozza meg. Az IP, vagyis az International Protection Marking jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Ezzel jelzik a gyártók a műszaki berendezés áramköreit védő tokozás környezeti behatások elleni védettségét. Az IP-besorolást Magyarországon az MSZ EN 60529:2015 „Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IP-kód) (IEC 60529:1989)” nemzetközileg az IEC 60529:1989 szabvány írja le. Ezeket gyakorlati tesztek alapján határozzák meg. Az első számjegy a szilárd anyagok, a második a vízzel szembeni védelemre, az esetleges harmadik a szilárdságra vonatkozik. Viszonylag egyszerű kiigazodni ezen a rendszeren: a magasabb szám magasabb védelmi szintet jelez. Ha nincs védettségi érték, azt 0-val, ha nincs róla érték, azt X betűvel jelzik. A további jelzések a következőképp alakulnak:

Szilárd tárgyak szerkezetbe jutása elleni mechanikai védettség

0: Nincs védelem

1: Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett (> 50 mm)

2: Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (> 12 mm)

3: Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (> 2,5 mm)

4: Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (> 1 mm)

5: Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)

6: Teljes mértékben védett por ellen

 

Víz elleni védettség

0: Nincs védelem

1: Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)

2: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 15 fokban)

3: Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől max. 60 fokban)

4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

6: Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

7: Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)

8: Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)

9K: Magasnyomású víztömeg, 14-16 liter/perc 10-15 cm-ről magas nyomáson.

 

Kültéri lámpa vásárlás előtt

Mielőtt vásárlásra adnánk a fejünket, alaposan tervezzük meg, hova milyen világítást szánunk. Ehhez elengedhetetlen a méretek figyelembevétele. Épülő kert esetében könnyebb dolgunk van, de meglévő, kialakított kert esetében sem kell kétségbe esnünk. És még a kertünket sem kell felásnunk. Sok olyan kültéri lámpa kapható, amelyek esztétikusak és nagy munkálatok nélkül telepíthetők. A lámpatestek színe, fényereje és egymástól való távolsága mind fontos szempontok a tervezésnél. Emellett gondolnunk kell a kiegészítő fényekre is, mint a világító kavicsok/sziklák/gömbök. A közlekedő utakat mindenképp világítsuk ki, így elkerülhetjük az éjszakai baleseteket, eltévedéseket. Ha kerti tavunk vagy medencénk van, azoknak világításáról szintén érdemes gondoskodni. Ne csak nappal, de éjszaka is élvezhessük látványukat.

 

Kültéri lámpa típusai

Számtalan kültéri lámpa kapható a boltokban, szaküzletekben, webáruházakban. A választék olyan nagy, hogy laikusként nehéz átlátni. Azt bizonyára már tudjuk, milyen lámpára van szükségünk: ez lehet okos vagy hagyományos, fali vagy mennyezetezi, függő vagy dekorációs lámpatest, esetleg sima asztali vagy beépíthető fajta. Az sem mindegy, hogy hagyományos, LED vagy napelemes változatot szeretnénk. Előbbieket a lámpa rendeltetési, utóbbit pedig saját elgondolásunk határozza meg. Mennyire fontos a gazdaságosság vagy a környezetvédelem? Mennyi összeget szánunk egyáltalán rá? Dönthetünk úgy, hogy okos kültéri lámpát szereltünk fel. De az is lehet, hogy nekünk bőven elég a mozgásérzékelős verzió. A mozgásérzékelős lámpák szenzorjaiknak köszönhetően automatikusan kapcsolnak fel, majd le. Nagyon kényelmes, praktikus megoldás egy ilyen kültéri lámpa. Léteznek alkonykapcsolóval ellátott kültéri lámpatestek is, melyek szürkületkor, vagy már naplemente után folyamatos működést generálnak. Mivel tudnak többet az okos kültéri lámpatestek? Ezek már távolról vezérelhető egységek, amely történhet távirányítóval, esetleg mobilapplikáció segítségével. Időzíthetjük a világítást programokhoz, eseményekhez vagy napszakhoz. Mind a fényerejük, mind a fényszínük variálható. Ideális választás kerti hangulatvilágításnak ez a technológia. Fedett teraszon, erkélyes nagyon jól mutat bármelyik okos, függesztett vagy mennyezeti kültéri lámpa. Dekorációs világításnak válaszunk okos fűzért. Nyáron egészen egyedi hangulatot termeszthetünk lampionokkal. A fű, és a kocsibeálló megvilágításához az egyik legpraktikusabb megoldás a süllyeszthető, napelemes spot, esetleg az úgynevezett „fáklya” kültéri lámpa.

LED vagy napelemes kültéri lámpa?

A LED technológia bizonyára senkinek sem új. A napelemes lámpák is léteznek egy ideje. Nehéz kérdés, melyiket válaszuk, amikor a tartósság a fontos. Mindkettő előnyösebb a hagyományos izzónál.  A LED az energiatakarékosságáról és időtállóságáról híres, míg a napelemes változatok lehetővé teszik a zéró ráfizetést. Bármelyik mellett is döntünk, mindenképp jól járunk.