Az idei útiterv: Észak Korea

Egzotikus helyre utazna? Irány Észak Korea!

Míg déli társa a popiparra, sorozatgyártásra koncentrál, Észak Korea éhínséggel küzdő elzárt világ, ahonnan szinte csak a negatív híreket halljuk. Az arab világ kegyetlenségei mellett számos regény szól olyan emberekről, akik a diktatúrából szöktek át Kína partjaira, hogy új életet kezdjenek. Milyen is azonban Észak Korea?

Néhány szó Észak Koreáról

Regényekből és abból a kevés kiszivárgó információból tudjuk csak, mi folyik éppen az elzárt országban, amelyeket onnan szökött vagy valaha ott járt emberek osztanak meg velünk. Milyen is lehet az északi rész valójában? A déli ipar mindenkit ámulatba ejthet a táncoló tinédzserek által irányított médiával, csúcsszuper technológiával és a múlt és a jelen harmonikus egyensúlyával. A két Korea ugyanazt a nyelvet beszéli, azonban a tájszólásuk felcserélhetetlen értő fülek számára. Habár a nyelvük és a történelmük közös úton haladt többezer éven keresztül, ma már nagyobb különbség nem is lehetne a két ország fejlettségi szintje között. Míg Észak Koreában áram is alig van, addig a déli rész a világ egyik legfejlettebb technológiával rendelkezik, valószínűleg a japánokkal karöltve. Iskolai rendszerük is teljesen eltérő: az északiak nem adnak a lányok oktatására, a legelőkelőbb egyetemi intézmény csupán férfiak számára szolgál előkelő családokból. Itt látszik a kényelmes élet és pazarlás: külföldi tanárok jó körülmények között tartják számukra a tanórákat, miközben a közemberek alkudoznak a piacon a napi élelemért. A déli világban persze nem ez a helyzet, a főváros, Szöul belvárosa roskadásig áll a magánórákat adó akadémiákkal, mert még a szegény szülők is jó egyetemre akarják bejuttatni a gyereküket, így már első osztálytól kezdve napi több óra tanulás várja a gyerekeket a hosszúra nyúlt iskolai tanítás után is. Különórákat vesznek matematikából, japánból, angolból, többnyire zongorázni is tanulnak, mert a zenetanulás segít a tanulási készség magasabb szintre fejlesztésében, azonban néhány év után abbahagyják utóbbi tevékenységüket, nehogy a zenei pályát válasszák: köztisztviselők, jogászok, orvosok legyenek. Ez pedig nem csak a felső- és középosztály kívánsága, de az egész országra kiterjedő nézet.

Miért látogasson mégis Észak Koreába?

A déli emberek életét könnyű kiismerni: olyanok, akárcsak mi, kicsit fejlettebben, kicsit eltérő nézetekkel és vallással. Ha erre vágyunk, nem kell felpakolni és átszelni a fél világot egy tizenkét órás repülőúttal, elég, ha átlépjük a magyar határt valamelyik oldalon. Ha már ilyen hosszú utazásra adja valaki a fejét, akkor célszerűbb valamilyen igazán kalandos élményt beszervezni. Észak Korea, ahol még az internet is nemlétező dolog a közember számára, határozottan egy olyan hely, amit az embernek a saját szemével kell látnia. Igazak vajon a médiahírek vagy csak propaganda lenne minden, amit erről az elzárt világról tudni vélünk? Ha az ember saját maga látogat el egy ilyen helyre, sokkal nagyobb tudása lesz, mint a világ nagy részének. Természetesen ezek az utak veszélytelenek, ha valaki tartana az országba való belépésről. Turistacsoportként az ember nyugodt szívvel lépheti át a határt, hogy aztán előre megtervezett programokon vehessen részt. Ezek nagyon érdekesek, hiszen nem csak a látványosságokra koncentrálnak, hanem a mindennapi életbe is belekóstolgat az utazó a falun belül. A változatos programlehetőségeknek köszönhetően mégsem érzi korlátozva magát az ember, hogy követnie kell a vezetést. Többfajta út közül választhatunk, ezek közül pedig nem egy nemzeti ünnepekre esik, amit az Észak Koreában élők felvonulásokkal és előadásokkal ünnepelnek meg. Egy ilyen eseményen való részvétel egy életre szóló élményt nyújt minden odautazó számára, ahogy azt már maga az út is teszi. A turizmussal ráadásul az ott élő szegénységen is segíthetünk, hiszen az országok GDP-jét nagyban meghatározza ez a kategória, éppen emiatt fogad látogatókat az ország. Magyarként csekély lehetőségünk van elutazni ilyen helyekre, ezért legalább megfontolni mindenképpen érdemes egy ilyen kihagyhatatlan lehetőséget, mint ez is: https://kulonlegesuticelok.com/utazas/eszak-korea.

Észak Korea: múlt a jelenben

A fejlődésben való lemaradásnak nem csak negatív aspektusait ismerjük. Észak Koreába lépve megcsaphat minket a történelem szele, egy szelet múlt, ami a jelenben ragadt. Ahol a népviselet nem csak különleges alkalmakra szól, hanem a mindennapok része, olyan helyre látogathatunk most el. A hétköznapok ötletes megoldásai, amelyeket még a mi nagyszüleink használtak, itt létfontosságú célt szolgálnak a számos betiltott produktumtól korlátozva. Elgondolkodtató már maga a tény is: mi vajon képesek lennénk magunk készíteni a tésztát, és nem formára vágva megvenni a boltban? Mivel töltenénk az időnket, ha a tévé és az internet nem lenne ott számunkra a végtelen számú sorozatával? Habár csak néhány napról van szó, de mind a múltat, mind a saját életünket teljesen átformálhatja egy ilyen utazás, és teljesen friss hozzáállást adhat a saját mindennapjainkhoz.