KATA 2020 adózási rendszer

A Kata 2020as adózásról általánosságban

Valószínűleg sokan hallottak már adózási formák kapcsán felmerülő témaként a Kata 2020as adózási rendszerről, viszont tapasztalatból mondom, hogy a legtöbbeknek, ennek ellenére sajnos fogalmuk sincsen arról, hogy pontosan mit is jelenthet ez az adózási forma és mégis kik vehetik igénybe ezt a fajta opciót. A Kata adózás röviden és lényegre törően a kisvállalkozók tételes adója. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez egyfajta vállalkozási forma, de ezt a tévhitet el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást, az első, ami új vállalkozás esetén áll fent, itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnak adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent itt a NAV felé kell, bejelenti a változási szándékot és kitölteni az ehhez szükséges nyomtatványt.

Miután már az előző cikkemben részletesen kifejtettem kinek éri meg a KATA adózás most arra tenném a hangsúlyt, hogy ez kinek nem éri meg.

Kinek nem éri meg a KATA 2020as adózás?

Ezt a fajta adózási formát alapvetően két esetben nem éri meg indítani. Az első eset az, amennyiben már előre tisztában vagyunk azzal, hogy vállalkozásunk jelentősen túl fogja lépni a 12 millió forintos árbevételt. Miután 12 millió felett 40%os külön adót kell befizetni valószínűleg már nem ez bizonyosul a cég számára a legmegfelelőbb opciónak. Illetve mint tudjuk 8 millió forinti bevétel felett már ÁFA kötelessé is váltunk, tehát ennek megfelelően is alakulnak a költségeink, ennek fényében szinte egészen biztos, hogy nem fogja megérni ezt a jellegű adózási formát választani.

A másik eset, amely folyvást szintén nem éri meg KATÁS adózást választani a viszonylag magas költségek felmerülése. Ugyanis bizonyos tevékenységek, kiváltképpen kereskedelmi jellegűeknek a költsége igen magas, így csak egészen kis rész adja ki a profitot, hiszen alacsony profit esetén nem éri meg az ilyen jellegű adózási formának a választása. A Katás adózás leginkább akkor éri meg, ha a profit margin magasabb, mint például tanácsadói szakértői tevékenységek, oktatási tevékenységek, illetve szolgáltatási tevékenységek esetén.

Úgy gondolom tisztán látható, hogy bármennyire is kedvező feltételű a KATA 2020as adózás, mégsem éri meg feltétlen minden kisvállalkozónak. Ugyanis nagyobb bevételek esetén a 40%os adózás miatt már abszolút nem jövünk ki jobban ezzel az adózási formával, mint más jellegűvel. Amennyiben bármiféle kérdés merült fel a KATA 2020 adózással kapcsolatban keresse fel az alábbi weboldalt https://katasleszek.hu/kata-bevallas-2020/, ahol garantáltan talál a felmerülő kérdéseire választ. Valószínűleg jelentősebb bevételek esetén célszerűbb olyan adózási formát választani, ami mind számunkra, mind a cégünk számára kedvezőbb feltételeket nyújt.

A KATÁS 2020as adózás, mint a munkaviszonytól való elhatárolódás

Sokan nem tudják, hogy a Katás adózás egyik feltétele, hogy az annak, aki igényeli ezt a fajta adózást bizonyítania kell, hogy semmiféle munkaviszonyban nem áll. Pontosabban nem munkaviszony kiváltásának a céljából végezzük a Katás vállalkozási tevékenységet.  Maga a Kata törvény is meghatároz ilyen jellegű feltételeket, melyeknek betartása szükségszerű ahhoz, hogy valaki megtarthassa ezt a jellegű adózási viszonyát. Ezen a dokumentumon bizonyítania kell az igénylőnek, hogy a vállalkozási tevékenysége egyáltalán nem munkaviszony keretében működik, és emellett betartja az alábbi feltételeket.

  • Kata vállalkozó a tevékenységét nem kizárólag személyesen végezte, vagy végezhette
  • a Kata vállalkozó a naptári évi bevételének legalább 50%-át nem olyan személytől szerezte, akitől az adott évben 1 millió forintot meghaladó bevételre tett szert.
  • akitől 1 millió forintot meghaladó bevételre tett szert a vállalkozás nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan
  • a tevékenység végzésének a helye a kisadozó birtokában áll
  • a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem attól a megbízótól kaptuk, akiktől 1 millió forintot meghaladó bevételre szert tettünk
  • a tevékenység végzésének rendjét a kisadozó vállalkozó határozza meg

Amennyiben a fentiek közül akár csak egy is igaz a vállalkozásunkra, azonnal megdönthető a Katás adózásunk viszonya. Amennyiben valamely ügyfelünktől jövő bevétel meghaladja az évi 1 milliós bevételt, azt feltétlen szükséges jelentenünk a NAV irányába.